Rukomet

Rukomet je ekipni sport koji traži igru srcem, poletne i brze igrače.

Rukomet

Član 1.

Ekipa se sastoji od najviše 12 igrača. Utakmice u obe kategorije igraju se sa 7 igrača (6 igrača u polju + 1 golman). Utakmica može početi ako svaka ekipa ima po 5 igrača u polju (4+1).

Član 2.

Utakmica traje 2x15 minuta, sa odmorom od pet minuta između poluvremena. Vreme se ne zaustavlja posle sudijske intervencije (zvižduka pištaljkom), osim u slučaju time- outa ili vanrednih okolnosti kao što su teža povreda, ozbiljniji disciplinski prekršaj učesnika ili publike, ili tehničkog kvara.

Član 3.

Isključenja i time-out traju po 1 minut. Svaka ekipa ima pravo da jednom u poluvremenu traži minut odmora (time-out). Minut odmora traži vođa ekipe- trener, a odobrava se u prvom prekidu igre, kada je ekipa koja je tražila time-out u posedu lopte.

Član 4.

Pravo nastupa na samim utakmicama utvrđuje zapisničar i/ili koordinator sporta pre početka meča, uz prisustvo predstavnika ekipa:

- identitet se utvrđuje bilo kojim dokumentom sa slikom (pasoš, đačka knjižica,

sportska legitimacija i sl) a u nedostatku istih kopijom Izvoda iz matične knjige rođenih.

Član 5.

Tokom odigravanja utakmice, pored terena za igru, na klupi za rezervne igrače, može se nalaziti samo vođa tima- trener.

Član 6.

Turnir u rukometu organizuje se po kup sistemu. U slučaju nerešenog ishoda utakmice, izvode se penali sa tačke za kaznene udarce (udaljenost 7m), i to naizmenično po 5 igrača svake ekipe. Ukoliko ni tada nema pobednika, penale izvode naizmenično igrači svake ekipe, dok se ne dobije pobednik. Penale ne smeju izvoditi igrači koji su isključeni iz igre.

Član 7.

Eventualno, u slučaju turnira po grupama, ekipa koja pobedi na utakmici osvaja 3 boda, a kod nerešenog rezultata, svaka ekipa osvaja po 1 poen (ukoliko se igra po grupama). Plasman na tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih poena.

  • Ako dva ili više timova osvoje isti broj poena, plasman se utvrđuje na osnovu dodatne tabele rezultata koje su u međusobnim duelima postigle ekipe sa jednakim brojem poena.
  • Ako je broj poena jednak, plasman određuje razlika datih i primljenih golova u dodatnoj pomoćnoj tabeli.
  • Ukoliko je i ovaj kriterijum izjednačen, onda bolji plasman na tabeli zauzima tim koji je postigao više golova u dodatnoj pomoćnoj tabeli.
  • Ako je i ovaj kriterijum jednak, bolji plasman zauzima ekipa koja ima bolju razliku ukupno primljenih i postignutih pogodaka od svih ekipa u grupi uključujući i ekipe koje nisu ušle u dodatnu tabelu.
  • U slučaju jednake ukupne gol razlike timova, bolje mesto zauzima ekipa koja je postigla više golova.
  • Ako je i ovaj kriterijum izjednačen, pitanje plasmana rešiće se žrebom.

Član 8.

Veličine lopte po kategorijama:

  • Kadeti: lopta br. 2
  • Kadetkinje: lopta br. 1 Član 9.

Rukomet se igra na terenu čije su dimenzije 40x20m. Član 10.

Ukoliko se jedna ekipa ne pojavi na utakmici, utakmica se registruje 10:0. Ekipa koja se nije pojavila kažnjava se oduzimanjem 1 poena (ako se igra po grupama).