Rukomet

Rukomet je ekipni sport koji traži igru srcem, poletne i brze igrače.

Rukomet

Ekipa se sastoji od najviše 12 igrača. Utakmice u obe kategorije igraju se sa 7 igrača (6 igrača u polju + 1 golman). Utakmica može početi ako svaka ekipa ima po 6 igrača u polju (5+1).
Utakmica traje 2x15 minuta, sa odmorom od pet minuta između poluvremena. Vreme se ne zaustavlja posle sudijske intervencije (zvižduka pištaljkom), osim u slučaju time-outa ili vanrednih okolnosti kao što su teža povreda, ozbiljniji disciplinski prekršaj učesnika ili publike, ili tehničkog kvara.

Isključenja i time-out traju po 1 minut. Svaka ekipa ima pravo da jednom u poluvremenu traži minut odmora (time-out). Minut odmora traži vođa ekipe- trener, a odobrava se u prvom prekidu igre, kada je ekipa koja je tražila time-out u posedu lopte.

Tokom odigravanja utakmice, pored terena za igru, na klupi za odmor, može se nalaziti samo vođa tima- trener/kapiten.

Turnir u rukometu organizuje se po kup sistemu. U slučaju nerešenog ishoda utakmice, izvode se penali sa tačke za kaznene udarce (udaljenost 7m), i to naizmenično po 5 igrača svake ekipe. Ukoliko ni tada nema pobednika, penale izvode naizmenično igrači svake ekipe, dok se ne dobije pobednik. Penale ne smeju izvoditi igrači koji su isključeni iz igre.


Eventualno, u slučaju turnira po grupama, ekipa koja pobedi na utakmici osvaja 3 boda, a kod nerešenog rezultata, svaka ekipa osvaja po 1 poen (ukoliko se igra po grupama). Plasman na tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih poena.

  • Ako dva ili više timova osvoje isti broj poena, plasman se utvrđuje na osnovu dodatne tabele rezultata koje su u međusobnim duelima postigle ekipe sa jednakim brojem poena.
  • Ako je broj poena jednak, plasman određuje razlika datih i primljenih golova u dodatnoj pomoćnoj tabeli. 
  • Ukoliko je i ovaj kriterijum izjednačen, onda bolji plasman na tabeli zauzima tim koji je postigao više golova u dodatnoj pomoćnoj tabeli. 
  • Ako je i ovaj kriterijum jednak, bolji plasman zauzima ekipa koja ima bolju razliku ukupno primljenih i postignutih pogodaka od svih ekipa u grupi uključujući i ekipe koje nisu ušle u dodatnu tabelu.
  • U slučaju jednake ukupne gol razlike timova, bolje mesto zauzima ekipa koja je postigla više golova.
  • Ako je i ovaj kriterijum izjednačen, pitanje plasmana rešiće se žrebom.


Veličine lopte po kategorijama:

• Kadeti: lopta br. 2
• Kadetkinje: lopta br. 1

Rukomet se igra na terenu čije su dimenzije 40x20m.

Ukoliko se jedna ekipa ne pojavi na utakmici, utakmica se piše 10:0. Ekipa koja se nije pojavila kažnjava se oduzimanjem 1 poena (ako se igra po grupama).

Pravo učešća na samim utakmicama utvrđuje Zapisničar, pre početka meča, uz prisustvo predstavnika ekipa:
- Identitet se utvrđuje bilo kojim dokumentom sa slikom (pasoš, đačka knjižica, sportska legitimacija i sl.), a u nedostatku istih, kopijom izvoda iz Matične knjige državljana ili Matične knjige rođenih.