UČESNICI DRŽAVNOG FINALA ŠAMPIONI FER-PLEJA

Državno finale 10. sezone Dunav osiguranje Sportskih igara mladih ispratila je i mentorka kampanje “Pružam ruku, ne podmećem nogu” psiholog Biljana Lajović koja je pomogla timu Igara da dodeli nagrade za fer-plej, koje su pripremili kompanija Dunav osiguranje i Sportske igre mladih.

UČESNICI DRŽAVNOG FINALA ŠAMPIONI FER-PLEJA

uto, 18. juli 2023.


Nagrađeni za fer-plej su Nađa Borišev iz ekipe “Sovice” iz OŠ Jovan Popović iz Novog Sada, Ilija Marinović iz ekipe “Mišići” iz Čačka, kao i trener ekipe “Mišići” Andriji Robajcu.

Nagrade za fer-plej dobili su odbojkašica „Štrand voleja“ Dunja Rađenović i odbojkaš iz ekipe „Proleter“ iz Zrenjanina Dušan Žečić. Biljana Lajović posebno je kao fer-plej ekipu istakla odbojkašice „Partizana“.

Rukometašica iz ekipe „Metalac“ iz Valjeva Sofija Milovanović istakla se svojim viđenjem problema vršnjačkog nasilja i razmišljanjima kako reagovati u takvim situacijama, dok su rukometašica Đurđa Andrić iz Umčara i golman rukometaša iz Banje Koviljače Miloš Sekulić nagrađeni za fer-plej poteze.

Po završetku svih takmičenja Biljana Lajović je izjavila:

- Dunav osiguranje Sportske igre mladih su pokazale koliko je njihova misija dragocena i značajna, posebno u ovo vreme kada je deci, a i roditeljima neophodna  kvalitetna podrška za razvijanje pozitivnog sistema vrednosti. Osam dana sportskog nadmetanja oko 800 dece iz različitih krajeva Srbije koji su se kvalifikovali na državno prvenstvo nose u sebi posebnu vrednost koja se ogleda  u promociji prvenstveno fer i sportskog ponašanja, poštovanja pravila svakog sporta, razvijanja drugarstva, uživanja u igri, upoznavanju dece iz drugih sredina Srbije.

Lajovićeva je dodala:

- Ogromno je zadovoljstvo je kada vidite kako se  se, dok čekaju dodelu diploma, devojčice i dečaci iz Čačka, Novog Sada, Paraćina... sami organizuju da igraju košarku, razmenjuju brojeve telefona , dogovaraju  da se čuju i nastave komunikaciju; kada devojčica prijavi sudiji da nije video prestup i tako njena ekipa ne osvoji poen jer kako kaže "nije pošteno da prećuti";pruže ruku i čestitaju drugoj ekipi na pobedi mada im je poraz teško pao; kada pišu poruke protiv nasilja, žele o tome da razgovaraju. Ovakvih primera ima još mnogo i svi oni, kao i atmosfera koja je vladala među odraslima i decom ukazuju na vrednost i pozitivan doprinos DO SIM lepšem, sadržajnijem detinjstvu naše dece i u praksi primenjivan slogan "Pružam ruku ne podmećem nogu".

Posle Međunarodne završnice Sportskih igara mladih, kompanija Dunav osiguranje nagradiće autore najboljih poruka, a za troje Simovaca obezbeđena su stipendijska osiguranja.