Omoljica na mapi Igara

Karavan radosti i prijateljstva u subotu, 25. maja 2019, posetio prelepo mestašce nadomak Pančeva

Omoljica na mapi Igara

sub, 25. maj 2019.


I Srbija je danas dobila svoje olimpijsko selo – Omoljicu! U ovo prelepo mestašce nadomak Pančeva, stigao je danas naš Karavan radosti i prijateljstva, a tu su nas, u jednom od najzelenijih i najprostranijih školskih dvorišta u Srbiji, dočekale scene kakve se zaista mogu videti i na pravim Olimpijskim igrama!

Duh igre delovao je poput magije, pa se suncem okupano prostranstvo oko Osnovne škole „Dositej Obradović“, uoči početka ceremonije otvaranja Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, iz minuta u minut ispunjavalo sve većim brojem dece i njihovih učitelja, nastavnika, trenera, roditelja, prijatelja... Svi oni su želeli da iz Omoljice danas u svet pošalju poruku mira, tolerancije, zajedništva i prijateljstva. I nema sumnje – uspeli su u tome.

Među gostima na otvaranju bili su i Dušan Lukić (predsednik Mesne zajednice Omoljica, uspešni sportista i predsednik Saveza za školski sport Pančeva), Ivana Jovanović (predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije), Vladimir Ristić (direktor OŠ „Dositej Obradović“ iz Omoljice), Sanja Simić Mijatović (direktorka OŠ „Moše Pijade“ iz Ivanova), Marija Poljak (direktorka OŠ „Sveti Sava“ iz Pančeva), Petra Dolen (direktorka OŠ „Majšperk“ iz istoimenog grada u Sloveniji), Zorica Mijatović (sportska direktorka Dunav osiguranje Sportskih igara mladih), Nenad Marin i Ivan Krgović (koordinatori Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Omoljici), Marija Mihajlović (asistentkinja predsednice Dunav osiguranje Sportskih igara mladih) i drugi.

Otvaranje su svojim nastupom uveličali najmlađi članovi folklornog ansambla omoljičkog Kulturno-umetničkog društva „Žisel“. Nema tog lica u publici na kome nije zablistao osmeh tokom nastupa ovih šarmantnih mališana od kojih su mnogi, čini se, najpre zaigrali u kolu, pa tek onda prohodali. Prisutni nisu štedeli dlanove ni tokom atraktivne tačke nešto starijih omoljičkih plesača okupljenih u grupi „I am Blue“.

Uz muziku i ples svi smo se zagrejali za one ključne trenutke koji povezuju Olimpijske igre i Sportske igre mladih: polaganje zakletve prijateljstva i paljenje baklje prijateljstva.

Zakletvu je u ime dece sportista položila talentovana odbojkašica Ana Živanović, dok je u ime sudijske organizacije to učinila Dragana Divac, glavni sudija u igri Lino između dve vatre.

Prisutnima se obratila i Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Ivana je rođena Pančevka, pa nije krila emocije što je danas u krajevima odakle potiče deo njene porodice i gde je kao devojčica provodila dane tokom letnjeg raspusta.

– Dunav osiguranje Sportske igre mladih Srbije sanjaju svoje snove otvorenih očiju. Presrećni smo i prepuni emocija zbog toga što smo danas u Omoljici, mestu koje smo prepoznali kao svog partnera u razvoju i promociji Igara iz mnogo razloga. Jedan od njih je i taj što se Osnovna škola „Dositej Obradović“ ističe po tome što je vedra, vesela i po mnogo čemu uspešna ustanova. Ovde se sa decom izuzetno dobro radi, a neke od đaka imali smo priliku da upoznamo i da se s njima družimo, budući da su oni već bila učesnici velikog međunarodnog finala Sportskih igara mladih u Splitu. Ista ta deca ove godine su nosila baklju na ceremoniji proglašenja gospodina Johanesa Hana za novog ambasadora Sportskih igara mladih u hotelu „Metropol“ u Beogradu. Uz sve to, škola iz Omoljice je i partner Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije u velikom međunarodnom ERASMUS+ projektu usmerenom protiv nasilja, u kome učestvuje deset škola iz sedam zemalja. Prva konferecnija održana je u martu u Sloveniji, a Srbija, odnosno Dunav osiguranje Sportske igre mladih i omoljička škola „Dositej Obradović“ biće domaćini završne konferencije, koja je planirana za decembar 2021. godine – istakla je Ivana Jovanović.

Ivana je potom Vladimiru Ristiću, direktoru škole u Omoljici, uručila specijalnu plaketu u znak zahvalnosti za doprinos razvoju Igara u tom mestu.

– Hvala našim dragim gostima iz Dunav osiguranje Sportskih igara mladih na tome što se uz njih jedan od naših snova ostvaruje. Naša deca su već nekoliko puta bila u Splitu, a zahvaljujući onome što su pokazala na terenima, a pre svega zahvaljujući njihovoj vedrini, prijateljskom duhu i ljubavi prema Igrama, koje su ljudi iz Dunav osiguranje Sportskih igara mladih i te kako umeli da prepoznaju, Omoljica je danas pravo olimpijsko selo na koje smo svi ponosni – rekao je Vladimir Ristić.

Dušan Lukić, predsednik omoljičke Mesne zajednice podsetio je na to da je Omoljica malo mesto sa velikim srcem, što dokazuju svi dosadašnji rezultati Omoljčana u oblasti sporta, kulture i nauke.

– I u staroj Jugoslaviji Omoljica je bila jedno od naseljenih mesta koje je po glavi stanovnika imalo najviše profesora fizičkog vaspitanja, a olimpijske medalje koje su doneli naši meštani pokazuju da je ovo selo pravi rasadnik uspešnih sportista. Stoga i ne čudi što se Igre danas održavaju upravo kod nas – istakao je Lukić i poželeo deci mnogo sreće na terenima.

I u ovom malom vojvođanskom mestu, koje Dunav deli od Beograda, je najsvečaniji trenutak otvaranja bilo paljenje baklje prijateljstva, a ovog puta baklja je u dvorište škole stigla na poseban i nesvakidašnji način. Naime, baklju je uneo Miloš Jovanović, uspešni sportista i osvajač mnogobrojnih medalja u karateu, koji je do mnogobrojne publike došao u fijakeru, zajedno sa sportskom direktorkom SIM Srbije, Zoricom Mijatović, koji su vukla dva prelepa lipicanera iz Konjičkog kluba „Mladost“ iz Omoljice. A kao prethodnica, u dvorište škole uvezao se naš lavić Viktor, maskota koja donosi sreću i to u neobičnom oldtajmeru. Reč je o džipu, kojim se pre samo nekoliko meseci vozio niko drugi do čuveni glumac Džoni Dep. Da, to je onaj automobil koji se pojavljuje u najnovijem holivudskom ostvarenju – filmu „Minamata“, koji se početkom ove godine snimao u Srbiji i Crnoj Gori. Naš Viktor je uspešan i naočit mladić baš kao Džoni Dep, a deca ga čak i više vole, pa je i zaslužio da danas na scenu stigne u ovako glamuroznom izdanju.

A atmosfera je bila filmska i nakon što je plamen prijateljstva učinio da Omoljica zablista još jače, jer su usledili neizvesni, napeti i emotivni susreti talentovanih mladih Omoljčana na terenima za mali fudbal, rukomet, odbojku i igru Lino između dve vatre, kao i na stolovima za šah i stoni tenis.

I u Omoljici su zlatne medalje dobili drugarstvo, fer-plej i zajedništvo, a neke od njih zablistale su i na grudima malih sportista koje ćemo već u julu gledati na državnom finalu u Beogradu. Sve one koji se u prestonici najbolje pokažu u avgustu čeka putovanje u Split na mini-letovanje i veliko regionalno finale. Jedva čekamo i taj spektakl!

Posebnu zahvalnost Dunav osiguranje SIM Srbije duguje pulu sponzora – generalnom sponzoru Kompaniji Dunav osiguranje, Kompaniji Coca Cola koja je svim srcem uz Igre, Banci Poštanskoj štedionici, Elektroprivredi Srbije, Telekomu Srbija – MTS i Podravki Srbije.