Igre su pobedile i ove godine: zlato za sve SIM-ovce iz regiona

Međunarodna završnica 24. Plazma Sportskih igara mladih, održana u Sarajevu od 20. do 24. oktobra

Igre su pobedile i ove godine: zlato za sve SIM-ovce iz regiona

uto, 27. oktobar 2020.


Piše: Dragana Kožan, novinar

Nakon pet nezaboravnih dana u Sarajevu ispunjenih igrom i druženjem, SIM-ovci iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, vratili su se svojim kućama: Međunarodnom završnicom 24. Plazma Sportstkih igara mladih okončana je ovogodišnja sezona Igara u celom regionu.

Iz Bosne i Hercegovine SIM-ovci su poneli sa sobom pravo bogatstvo: najsjajnija odličja, prelepa iskustva i uspomene, kao i srca puna novih prijatelja.

Tokom čitavog dana učesnici su se javljali da bi organizatore obavestili da su stigli svojim domovima, ali i kako bi podelili svoje utiske i kako bi se, uz mnogo toplih reči i neskrivenih emocija, zahvalili na još jednoj više nego uspešno organizovanoj etapi najlepše sportske priče u regionu. Utisak koji je većina učesnika istakla jeste da se na Igrama ove godine više nego ikada osetio duh zajedništva, da je druženje u Sarajevu bilo prilika da SIM porodica postane još brojnija i povezanija i da je, baš zbog otežanih okolnosti koje su ove godine pretile da osujete realizaciju većine takmičenja, ova pobeda Igara svima najslađa i najdraža!

Svečana ceremonija zatvaranja Međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih upriličena je, uz poštovanje svih epidemioloških mera, na Ilidži u Sarajevu dodelom medalja takmičarima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Međunarodna završnica Igara je ove godine po prvi put iz Splita preseljena u Sarajevo, a razlog je taj što SIM porodica obeležava veliki jubilej: 10 godina postojanja Igara u Bosni i Hercegovini.

Susret u Sarajevu bio je sjajna prilika da svi SIM-ovci iz regiona zajedno proslave deseti rođendan Igara. Osim toga, dolazak Igara u Sarajevo posebno je simboličan zbog toga što je upravo u ovom gradu pre 36 godina zablistao olimpijski plamen, a Sportske igre mladih koncipirane su po uzoru na Olimpijadu. Poruke olimpizma skoro četiri decenije kasnije ponovo putuju u svet iz Sarajeva zahvaljujući deci iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

SIM-ovci su u luksuznom hotelskom kompeksu Hils na Ilidži boravili od 20. do 24. oktobra, koliko je trajala i Međunarodna završnica Plazma Sportskih igara mladih, a 21. i 22. oktobra održana su finalna takmičenja u svih deset SIM sportova. Deca su se tako takmičila u šahu, tenisu, rukometu, uličnoj košarci, atletici, odbojci, odbojci na pesku, stonom tenisu, malom fudbalu i igri između dve vatre. Pored toga što su na sportskim terenima pokazali veliki talenat, SIM-ovci su, kao i svake godine, uživali i u druženju i dobroj zabavi, odgovorno se pridržavajući svih mera zaštite od koronavirusa koje su na snazi.

Delegacija Srbije u Sarajevu brojala je 270 članova, a na takmičenjima su našu zemlju predstavljali rukometaši, finalisti u igri između dve vatre, teniseri, stonoteniseri, šahisti, fudbaleri, odbojkaši, košarkaši, odbojkaši na pesku i atletičari iz Niša, Prijepolja, Kraljeva, Kuršumlije, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Čačka, Kruševca, Novog Sada, Kikinde, Surdulice, Bosilegrada, Beograda, Aleksinca, Šapca, Priboja, Obrenovca, Nove Varoši, Sokobanje, Čajetine i Čelareva.

Srbija i te kako ima razloga da se ponosi, budući da su takmičari iz naše zemlje u ukupnom plasmanu osvojili ubedljivo najveći broj medalja – čak 37 i to 16 zlatnih, 11 srebrnih i 10 bronzanih. SIM-ovci iz Hrvatske u svoju državu se vraćaju sa 24 medalje: 6 zlatnih i po 9 srebrnih i bronzanih, a Bosni i Hercegovini je na ovom finalu pripalo 16 medalja: 4 zlatne i po 6 srebrnih i bronzanih.

Međutim, za razliku od prethodinih godina, Organizacioni odbor Plazma Sportskih igara mladih odlučio je da ovog puta svi SIM-ovci koji su učestvovali na Međunarodnoj završnici, bez obzira na plasman dobiju – zlatne medalje! Oni su, kako je objasnio Zdravko Marić, predsednik Organizacionog odbora i osnivač Sportskih igara mladih, najsjajnije odličje zaslužili zahvaljujući svojoj upornosti, vrednom radu, odgovornosti i pre svega ljubavi prema Igrama koja ih je motivisala da ni ove godine, kada su uslovi za organizaciju takmičenja bili otežani zbog pandemije, ipak ne odustanu od učešća u svojoj omiljenoj manifestaciji i da pritom stignu sve do najvišeg ranga takmičenja. Oni su zaista zlatna deca kojom se ovih dana ponosi ceo region!

Zdravko Marić je na ceremoniji dodele medalja i zatvaranja Međunarosne završnice 24. Plazma Sportskih igara mladih podelio svoje utiske o ovogodišnjoj sezoni i o finalu u Sarajevu:

– Iznenađen sam do maksimuma uslovima u kojima je realizovana Međunarodna završnica Plazma Sportskih igara mladih u Sarajevu. Nisam ni znao da na području naše bivše države postoji ovakav centar sa fenomenalnim smeštajnim i spotskim kapacitetima. Zahvaljujem se vlasniku celog kompleksa na svemu što je učinjeno da bi ovo finale proteklo na najbolji mogući način. Međutim, neću kriti da bih svakako više voleo da je finale održano u Splitu, jer mislim da deca, bez obzira na luksuzan smeštaj i sjajne uslove za takmičenja koje imaju u Sarajevu, ipak vole da se druže u Splitu i da su već navikla da svakog leta zajedno letuju, obilaze grad i uživaju u svim splitskim znamenitostima i lepotama. Nadam se da ćemo sledeće godine imati priliku da u Splitu zajedno proslavimo veliki jubilej: 25 godina postojanja Igara i da priredimo međunarodno finale i slavlje na visokom nivou kako i dolikuje manifestaciji koja traje već četvrt veka. Ponosan sam na naše ekipe iz sve tri države i na činjenicu da smo ove godine uopšte došli do međunarodnog finala. Održali smo tradiciju i dokazali da smo u organizacionom smislu spremni i za najveće izazove. Koristim svaku priliku pa i ovu da se posebno zahvalim Vladi Republike Srbije i kancelariji predsednika Aleksandra Vučića, jer da nemamo tako snažnu političku i infrastrukturnu podršku u Srbiji, mi sigurno ne bismo uspeli da Igre realizujemo sa takvim uspehom – istakao je Zdravko Marić čestitavši kolegama iz Bosne i Hercegovine deseti rođendan Igara.

Pored Zdravka Marića, na ceremoniji su govorili i NJ.E. gospodin Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH i izaslanik predsednika Vlade Republike Hrvatske, Haris Deliahmetović, predsednik Plazma Sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine i Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije.

Među gostima na svečanoj ceremoniji zatvaranja Igara bili su, između ostalih, i Marko Rakić, drugi sekretar Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, Miroslav Petković, sekretar Skupštine grada Čačka, Miloš Stevanić, direktor Sportskog centra Mladost iz Čačka, Miralem Gogalić, pomoćnik predsednika opštine Priboj, Jasmin Hodžić, savetnik predsednika opštine Priboj, Ivana Vukajlović, koordinator SIM za Čačak, Mirko Petrović, generalni sekretar Sportskog saveza Čajetina, Nemanja Kutlešić, koordinator SIM za Čajetinu, Denis Šarak, koordinator SIM za Priboj, Filip Komarica, predsednik Sportskog saveza Priboj, David Milić, generalni sekretar Sportskog saveza i koordinator SIM za Surdulicu, Miloš Krstić, koordinator SIM za Sokobanju, Miljko Đokić, koordinator SIM za Kruševac, Đorđe Bilić, koordinator SIM Srbije za Coca Cola Cup, Sonja Orlović, koordinator SIM za Niš, Dragan Đorđević, koordinator SIM za Kragujevac, Jelena Krvopić, koordinator SIM za Kikindu, Zorica Mijatović, sportska direktorka SIM Srbije, Aleksandar Adamović, kooordinator SIM Srbije, Marija Mihajlović, asitentkinja predsednice SIM Srbije i drugi.

Povoda za slavlje na ovoj svečanosti bilo je mnogo, a jedan od njih svakako je i proslava 10. rođendana Igara u Bosni i Hercegovini. Stoga nije izostala ni velika rođendanska torta, koju su isekli Zdravko Marić, NJ.E. Ivan Sabolić, Radoje Vidović, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsednika Hrvatskog sabora, Senad Halilović, direktor hotela Hills i Hollywood, Elvedin Kanafija, direktor Direkcije za prodaju, promociju i podršku BH Telekoma i Haris Deliahmetović, predsednik Plazma Sportskih igara mladih BiH.

O tome šta je Igrama u sve tri zemlje dalo dodatni vetar u leđa kako bi, uprkos otežanim uslovima zbog pandemije, ipak doplovile do velike Međunarodne završnice, nešto više je rekla Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije:

– SIM je jedna velika familija koja diše kao jedan i, kao što kaže slogan ovogodišnjeg finala: „Zajedno smo kao jedan tim“. Zajedno smo definitivno jači, i zahvaljujući tome smo i ove godine u sve tri zemlje uspeli da pokažemo snagu Igara. Imali smo mnogo prepreka koje su nas sve zadesile, a tiču se borbe protiv kovida 19, ali uspeli smo da ih prevaziđemo. Spartanski smo se pridržavali svih epidemioloških mera u sve tri države, deca su bila izuzetno odgovorna i uspeli smo da naše planove i programe realizujemo bez ijednog problema. Iza nas je jedna teška, specifična i zahtevna sezona, ali i podjednako lepa, fenomenalna, sa mnogo sjajnih utisaka i sa bezbroj osmeha na dečjim licima, što je nama zapravo i najbitnije. Ponosna sam na decu Srbije budući da smo osvojili najveći broj zlatnih medalja ove godine u Sarajevu. Iskoristila bih priliku da se zahvalim i da čestitam svim SIM-ovcima koji su učestvovali na Igrama u Srbiji, kao i svim roditeljima, koordinatorima, trenerima, svim predstavnicima lokalne samouprave i pre svega pulu naših sponzora na čelu sa kompanijom Dunav osiguranje koja je naš generalni sponzor. Svi zajedno smo uspeli da napravimo pravi spektakl. Kruna svake naše sezone je velika Međunarodna završnica, koja je ove godine po prvi put održana u Sarajevu i ja našim kolegama iz Bosne i Hercegovine i ovom prilikom od srca čestitam veliki jubilej. Mi smo u Srbiji ove godine proslavili svoj sedmi rođendan i ponosni smo na sezonu Igara u Srbiji, u kojoj je učestvovalo preko 72.000 dece – istakla je Ivana Jovanović.

Kao što je poznato, Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva. Ovo je 24. godina realizacije Igara u Hrvatskoj, deseta u Bosni i Hercegovini i sedma u Republici Srbiji.

Učesnici na Igrama su deca osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja ne moraju biti aktivni sportisti, već samo ljubitelji druženja i zdravog načina života.

Sa finala u Sarajevu naši SIM-ovci nose najlepše utiske, a i oni sami su ostavili zaista sjajan utisak i kao takmičari i kao budući veliki ljudi. Jedna od naših najmlađih SIM-ovki koja je svojom harizmom osvojila srca svih prisutnih je šahistkinja Maša Đokić. Ona dolazi iz Kruševca, ima 9 godina, a na turniru u šahu osvojila je prvo mesto.

– Lepo sam se družila u Sarajevu, upoznala sam mnogo novih drugara iz drugih zemalja. Srećna sam što sam došla ovde zato što su svi bili korektni. Sve je bilo baš lepo. Žao mi je samo što nisam mogla da se šetam po gradu i da malo bolje upoznam Sarajevo, ali znam da moramo biti odgovorni da bismo sačuvali zdravlje. Svakako je i u samom kompleksu hotela bilo baš zabavno provoditi vreme sa prijateljima – rekla je Maša.

I Mašin drug koji se takmičio u istom sportu i plasiorao se na drugo mesto, desetogodišnji Velja Nedeljković, deli njeno mišljenje:

– Jako sam zadovoljan što sam došao na ovo prvenstvo. Jedino mi je žao što nisam izašao iz hotela, jer je Sarajevo veoma lep grad. Imam jako lepe utiske sa međunarodnog finala i jako sam zadovoljan što sam došao ovde. Upoznao sam mnogo novih drugara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i bilo mi je prelepo – ispričao je Velja.

Sa zlatom se u Srbiju vraćaju i njihovi nešto stariji drugari, odbojkaški tim „Prvi“ iz Beograda, koji su ostavili veoma jak utisak na sve koji su ih upoznali kako vrhunskom igrom, tako i izuzetnom disciplinom, profesionalizmom, odgovornošću, timskim duhom, načinom na koji pružaju podršku jedni drugima, lepim vaspitanjem i harizmom.

– Ni u jednom trenutku nismo potcenjivali protivnike, ali svi momci u timu su verovali u sebe. Uvek smo imali taktiku, bez obzira na rezultat, bilo da vodimo ili gubimo. Ovi momci su što se tiče discipline i svih ostalih segmenata na vrhunskom nivou i zaista sam ponosan na njih – rekao je njihov trener Nikola Ostojić nakon poslednjeg postignutog poena koji im je doneo zlato.

Od osnivanja do danas, na Sportskim igrama mladih je učestvovalo oko 2 miliona učesnika. Na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima u sve tri zemlje, za decu je sve besplatno. Vrednost projekta Igara su prepoznale mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz sportskog, kulturnog i javnog života, kako regiona tako i Evrope. Posebnu podršku SIM-ovcima pružaju i ambasadori Igara: Nemanja Matić, Luka Modric, Aleksander Čeferin, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Johanes Han, Predrag Mijatović i mnogi drugi.

U Srbiji, dugogodišnji partneri, pokrovitelji i sponzori Dunav osiguranje Sportskih igara mladih su: predsednik Republike Srbije, Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, generalni sponzor – kompanija Dunav osiguranje, kao i kompanije Coca-Cola, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija.