#EUZATEBE UZ SPORTSKE IGRE MLADIH

Za 27 godina koliko postoje u regionu Sportske igre mladih postale su najveća manifestacija amaterskog sporta za decu i mlade u Evropu. Sportski rezultati kao podstrek, ali fer-plej, tolerancija, poštovanje različitosti, inkluzija, zdravi stilovi života u osnovi su misije Igara. Upravo ove vrednosti uticale su na odrastanje dva i po miliona dečaka i devojčica koliko su ukupno Sportske igre mladih okupile za 27 godina postojanja u Hrvatskoj, 13 u Bosni i Hercegovini i 10 u Srbiji.

#EUZATEBE UZ SPORTSKE IGRE MLADIH

pon, 19. juni 2023.


Dunav osiguranje Sportske igre mladih postale su omiljena sportska manifestacija dece u Srbiji jer osim što je učešće na svim nivoima takmičenja besplatno, dovoljno je da deca imaju želju da se igraju, druže i takmiče, nije potrebno da se aktivno bave sportom. Ovakav vid druženja dece kroz sport prisutan je na svim SIM turnirima, a posebno na turnirima Lino između dve vatre, 3x3, odbojka na pesku, Coca-Cola kup, gde su često učesnici „ekipe iz kraja“ koji svoje slobodno vreme ispunjavaju sportom.

Na nedavno održanoj ceremoniji Svečanog otvaranja 10. sezone Dunav osiguranje Sportskih igara mladih najlepši i najemotivniji trenutak, pozdravljen najjačim aplauzom dece koja su se nalazila u publici, bila je „trka prijateljstva“ u kojoj su učestvovali učenici škole za decu sa oštećenim vidom „Veljko Ramadanović“.

Misiju Dunav osiguranje Sportskih igara mladih da kroz sport deci približi i ukaže na značaj inkluzije, tolerancije i solidarnosti prepoznala je i Delegacija Evropske unije u Srbiji. Svojim prisustvom na ceremoniji ali i finansijskom podrškom Delegacija EU uvažila je trud Igara da ova manifestacija i dalje bude najlepša sportska priča u regionu.

Šef delegacije EU u Srbiji, nj.e. Emanuel Žiofre u svom obraćanju je čestitao timu Dunav osiguranje Sportskih igara mladih na prelepom događaju, ali i na ideji promocije pozitivnih društvenih vrednosti:

– Bavljenje sportom je upravo ono što nam omogućava da budemo otvoreni i brižni. Sport pomaže da se u svakome od nas usade vrednosti solidarnosti i inkluzivnosti koji se u osnovi temelja EU. Želim vam da pobedite na sportskim terenima, ali i da budete pobednici u životu.

Predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović izjavila je:

- Ponosni smo na svaki turnir kojim smo doprineli razvijanju inkluzije. Hvala roditeljima i učiteljima koji su nam ukazali poverenje i nisu delili decu na onu koja brže trče, bolje hvataju loptu, idealno šutiraju. Svi moraju imati šansu da se druže i osete čar sporta. Aplauz koji smo čuli u SC „Voždovac“ kada su na stazu izašli naši Simovci iz škole „Veljko Ramadanović“ je nešto najlepše što smo doživeli. Drago mi je što je trud Dunav osiguranje Sportskih igara mladih i na ovom polju prepoznat i od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ruku pod ruku, uz Simovci iz škole za decu sa oštećenim vidom učesnici „trke prijateljstva“ bili su između ostalih i proslavljeni fudbaleri Nemanja Matić i Nemanja Vidić, ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić, šef Delegacije EU u Srbiji nj.e. Emanuel Žiofre, predsednik i osnivač Sportskih igara mladih Zdravko Marić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.